Inspirasi

Tip pelajar praktikal – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Tip Pelajar Praktikal

Assalam..admin, sy terpanggil nak tegur and bg tips budak2 praktikal..

Minta maaf kalo dah penah ada org mention pasal nih. A brief introduction, sy seorang engineer di salah satu kilang di pantai timur. My daily job is to do maintenance on malfunction plant equipment. Selain fokus kat field, sy juga kena supervise technician bawah saya.

Saya just nak tegur sikit sikap2 budak praktikal. Selalunya company sy terima ramai budak praktikal. Ada yg tgh buat dip, ada jugak yg tgh buat degree. Apa yg saya perhatikan, ini adalah sikap2 yg tak elok dan perlu diperbaiki:

1. Tak nak mula dari bawah

Kalo nak belajar banyak, pegilah field. Jgn duduk ofiz je. Kalo kita role as engineer and supervisor, tapi kita tak tau pun benda ape kita rectify tuh, mcm mana tech nak hormat kita. Pernah ada seorang tuh, kawan sy minta dia ikut tech pegi field, dia boleh cakap sy nanti nak jd engineer, bukan technician. Huhuhu. Apakah??? Jgn terpengaruh dgn drama, engineer yg duduk ofiz pakai kemeja all the time. In reality, coverall engineer ni selalu penuh kena minyak (depending on ur discipline). Unless u are senior engineer where all equipment and troubleshooting method already in your head. Nak belajar, kena start dari bawah dik. A good engineer is engineer yg byk field experience. Plus, technicians kadang2 tau lg banyak dari engineer, so learn from them.

2. Lone ranger

Ni satu lagi barrier yg sy nampak, budak2 praktikal tak nak tegur engineer or tech. Mungkin dia pemalu. But please, overcome sifat pemalu tuh. Ringan2kan mulut asking this and that. Kitorang ok je nak share ilmu. Takkan nak kami approach all the time. Kalo nampak kami busy discuss rectification plan tuh, join je. Bile tgk byk benda dah settle down, try ask team leader what is happening, how to handle etc. Sy perhatikan, geng2 praktikal nih suka kawan sesama diorang and tak tanya soalan pape pun. Kalo tak tanya, kami assume korang tahu dah lah.

Rasanya takat nih je lah nak membebel. Kalo sape2 ada teguran/tips lg, please share.

N.I.A

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply