Inspirasi

Tricks to improve english – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Tricks To Improve English

Maaf kepada sesiapa yang meganggap penggunaan aku kasar.

Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca.

Terima kasih kepada Admin jika sudi menyiarkan confession ini.

This is not a fable with corny cheezy lines nor a heart-wrenching one thats gonna make tears streaming down your face. Tujuan confession ini adalah untuk berkongsi ilmu pengetahuan.

Aku bukanlah berasal drpd keluarga yg english speakers. Aku selalu dapat markah rendah, paling tinggi pun C sahaja untuk Bahasa Inggeris lepastu Alhamdulillah selalu dapat A+, jatuh pun A sahaja sewaktu di sekolah. Sekarang Alhamdulillah Im proficiently fluent and in the process of learning Mandarin di sebuah ipta yang pasti bukan iium, doakan dipermudahkan. Notice that from C to A+? Tiada yang mustahil jika Allah izinkan and Its never too late to learn. Teruskan berjuang bagi sesiapa yang masih berusaha menguasai bahasa Inggeris. There are several tips I would like to share with you based on my own way of learning.

Lebih mudah untuk aku jelaskan dalam bahasa Melayu kepada sesiapa yang tengah berusaha ni, mungkin lagi sampai ilmu tu in shaa Allah (nanti aku merepek dalam bahasa Inggeris, mungkin akan ada yg salah interprete) tapi ada juga bercampur English maaf.

1. Start with basic grammar.
Buka balik buku English sekolah fasal basic grammar. Jangan malu ya. Baca balik. Memorize balik. Dont skip satu pun. And cuba faham why the rules are applied in a particular way. Contohnya:
Verb to be (present tense)
I + am
you/ they + are
he/she/it + is

1.2 Afterwards you may proceed to advanced grammar.
banyak betul kena memorize rules in English ni oleh itu dinasihatkan basic grammar tu haruslah betul2 power baru belajar advanced grammar. Nanti ada yang terpening terpusing-pusing jatuh bergolek ke bawah tangga sebab rules yang difahami dalam basic grammar bercampur aduk dengan yang advanced.

Rules tu semua in shaa Allah anda akan ingat asalkan tekun.

2. Start with simple sentences.
Mula dengan yang paling mudah dahulu dalam membuat struktur ayat. Dan ayat tu kenalah grammatically right. Contoh, she is beautiful. Giselle is a stumpy cat.

2.2 Proceed to advanced sentences.
Ni pun sama juga tolonglah, tolong kuasai simple sentences dahulu. Tidak payah bajet hebat English dengan vocab yang cun melecun kalau masih ada basic grammatical errors. Cause thats gonna frickin affect the whole meaning of your sentence. I know several typical students (also amongst peers) who jumble up words they found in the dictionary or anywhere else to construct a good advanced sentence. This, to me, uh-oh nope. Perkataan pun ada rules to use. Yang ini anda akan notice melalui pembacaan yang banyak. Kalau advanced grammar ni belajar sambung ayat panjang2.

3. Identify patterns.
Kalau anda perasan sewaktu baca buku dalam beberapa lines, ada pattern dalam struktur ayat-ayat panjang tu. Maksudnya disini, struktur ayat yang diguna berulang-ulang. Anda boleh cuba guna ayat yang dijumpa dengan menggantikan dengan perkataan sendiri. Tip ke-3 ni haruslah dimulai dengan pembacaan buku, magazines, news and articles yang banyak. I dont fully trust nowadays subtitles, there are many recognisable basic grammatical errors and also song lyrics, sorry English songs pun lebih kurang macam lagu Melayu bukan semua guna ayat gramatis, eh adakah guna ayat gramatis(?)

4. Communicate with native/english speakers.
Yes. I know, this is kinda hard for introverts tapi aku pun introvert juga ada masalah self-esteem. Worry no more. Cari MMO games, play them. Yes. PLAY and dont forget to communicate with gamers you virtually met. Dont be afraid with roasters. Brace yourself up. They dont know you in real life anyway exceptnevermind. Kalau yang extroverts ni lagi senang just bergaul dengan orang-orang yang selalu speaking ni dan susun jugala ayat sebelum terus speak dengan orang lain.

5. Enhance your vocabulary.
Yang ini, apabila jumpa perkataan baru, cari maksud dia and cara penggunaan word tu. Jangan semberono masukkan word tu dalam ayat selepas direct translation, this is a big no-no. Seperti yang telah diberitahu, each words pun ada rules to use.

In shaa Allah jika rajin berusaha dapatlah imbalan yang sepatutnya. Jangan mudah berputus asa. Biarlah bermula di bawah dahulu secara berperingkat ada perubahannya. Plan your way of learning.

Sekian terima kasih. Semoga penulisan ini bermanfaat. Salah dan silap harap dimaafkan. Maafkan juga kerana penggunaan slang dalam penulisan.

Bunga

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply