Inspirasi

Johan kategori anak dara malas – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Johan Kategori Anak Dara Malas

salam iiumc readers. aku malas nak intro panjang. aku nak cakap pasal adab seorang perempuan bila di rumah orang. seperti yg kita ketahui org tua-tua memang x suka kan kalau anak dara/perempuanmalas. niaku nak cerita pasal dua pupu aku (perempuan) baru ni dia ada mai dtg rumah tumpang utk 4 bulan.Dia mai sini pun sbb dia ada kerja nak buat dekat area rumah aku.keluarga kami x rapat pun tapi mak ayah aku duk kenang kan dia tu anak sepupu dia jadi kami bagi la sewa tanpa sebarang bayaran. bukan apa, mak ayah dia cerai jadi kami ni kira nak kurangkan lah beban mak dia dr segi kewangan plus family aku memang tk berkira pun.

the story begin. aku da banyak kali jumpa anak dara pemalas ni tapi masyaAllah yg ni lagi teruk. hari pertama mmg kami layan dia mcm tetamu sampai la seminggu. masuk minggu kedua dia tunjuk perangai dia.aku xkesah la aku mmg da biasa blik kerja penat penat tapi still tolong mak aku kemas rumah kemas dapur sb aku ni sorng ja ank perempuan tunggal jd dr aku kecik lagi mmg aku diajar utk kemas rumah masak .mak aku kerja jugak dia balik kerja pun dia masak. tapi perempuan ni da balik kerja terus masuk bilik layan laptop pakai wifi rumah kami. time aku dgn mak aku masak dia bukan nak tolong padahal bilik dia dekat dapur! at least hormat la mak aku tu.tak reti masak tapi tunjuk la muka sikit

mana adab kau sbgai orang yang menumpang? perempuan pulak tu! org lain pun penat bekerja juga.aku kemain hppy lagi bila dapat tahu dia nak dduk rumah aku yelah sb aku fikir mesti best kan ada kawan utk masak sama sama tapi hampeh.dah lah duduk free.makan minum family aku tanggung.wifi pakai rumah aku.baju kotor dia kadang aku yang basuh kadang mak aku basuh kan siap jemurkan lagi! tiap pagi breakfast mak aku sediakan yelah utk family aku jugak tapi dia siap tapau lagi tu. balik kerja dia cari makanan . eh mmg tak tahu malu betul perempuan ni

at least sbgai seorang perempuan tolong laa sikit sikit kami ni tapi bila kami buat baik dia buat kami mcm hamba. nak bergaul dgn family aku apetah lagi. abg aku siap cakap muka je lawa tapi pemalas tak tahu malu lak tu . takdak sapa nak buat bini kalau mcm ni. aku kesian ja kat mak ayah aku.dorg da tua bekerja pulak tu. dtg perempuan ni maknanya tambah laa bilangan utk ditangung . aku bukan apa family aku bukan kaya pun adik beradik bersusun.

jadi kat sini aku nak pesan dekat perempuan kat luar sana jaga la adab korang lebih lebih lagi bila depan orang tua . kalau kau tak reti masak takpa asalkan jangan malas . setiap org ada sikap malas aku pun malas jugak kadang kadang hahah tapi jaga la perangai tu. buat la kerja rumah sikit tkpayah nak acah diva sangat tak reti buat itu ini . kalau korng tunjuk perangai ni dekat bakal mak mertua nangis depa nanti. huhu.

aku bakal berkahwin dan bakal suami aku ni dia uji aku dulu. dia bawak aku pi dduk rumah kakak dia seminggu . kakak dia buli aku kaw kaw . dari bab mengemas , membasuh , memasak , melipat semua aku buat . senang cerita memang kakak dia buat aku mcm org gaji tapi nasib baik berbekalkan ilmu dari mak aku , aku buat tanpa merungut . mak aku pesan kalau x pandai bab masak latih diri utk buat kerja rumah . esok duduk rumah org takde la kekok. (doakan aku yaa aku bakal bernikah tahun depan . aminn)

tak rugi oi jadi anak dara yng rjin buat kerja rumah ni.tak cantik takpa tapi jangan malas dan hormat orang tua . kalau kau cantik , ,rajin fuhhh untung bakal suami kau. berubah dan latih diri dr skrg. abaikan mulut org yang berkata perempuan yg duduk dapur atau kemas rumah ni nnt kulit tangn kasar la tak moden la apa laa lantak pi depa . ingat tak cantik takpa jangn malas! cantik tu subjektif ja

tips : aku pikat bakal laki aku dengan masakan aku padahal aku tak brpa pandai masak pun! hihi alhamdulillah

-syada

syada

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply