Inspirasi

Cantik dengan make-up – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Cantik Dengan Make-up!

Salam. Tq admin kalau approve cerita aku. Aku tak reti nak mengarang. So maaf awl2 kalau pening baca.

Ok. Straight to the point. Lately aku tgok banyak sngt company2 kecantikan keluarkan produk2 mcm foundation ni. And sejak drpd tu..banyak bagai cedawan tumbuh lps hujan aku tgok berlambak up kat media sosial tutorial duk mekap. Sebelum tu..aku nak bgtau yg aku ni mmg suka mekap dan aku mmg mekapkan org secara x bertauliah. Haha. Jgn kecam.

Bende pertama aku perasan, org kita mmg obses eaa nak kulit putih? Sbb bnyk produk2 foundation yg ade tu gilaaa putih. Konon2 bajet nak jd pelolesss mcm awek korea. Ok x salah putih. Tp hakak2 sekalian, perpadan2 lah dgn empunya badan. Kau dah kulit x berapa nak org putih, harap cermin dulu sebelom beli foundation tu. Pilih laa produk yg sesuai dgn warna kulit kita. Produk2 korea tu..mmg utk org sana sesuai laa sebab kulit deorg putih. Banyak lg mekap lain yg sesuai dgn warna kulit muka tu. Atau lebih baik x payah pakai lngsung. Better laa dr jd opera cina. Penah kan dgr and tgok video yg laki ckp x suka tgok perempuan mekap. Personally, aku rasa bkn x suka perempuan mekap deorg ni. Tp x suka tgok perempuan mekap x padan dgn muka. Jgn percaya laa yg mekap2 dlm insta tu semua lawa. Dlm gmbr mmg nmpk macamm ya. Macamm lawa. Hakikatnya nmpk fake.

Lepas tu..maaf ya kalau ade yg terasa. Kita2 yg mana rajin duk upload video tutorial mekap tu. Ya tauu..luaskan kawasan bg org nampak muka tu mekap penuh. Tapi kak.. tengkuk dan ank rambut tu aurat. Jaga2 laa.. nak upload pon berpada2 la. Ni kat luar pakai tudung tutup litup elok..tp pergi upload video mcm tu..ishh. Yg lawa terus x lawa. Hahaha.

Aku respect semua org punya cara nak bergaya. Nak mekap mcm2 mana pon. Tp beringat laa ya. Lg2 kalau nak mekap kawen ke..tunang ke.. sekarang kan bnyk tukang mekap yg x cabut kening, x pakai bulu mata palsu. Boleh je. Lawaa pon. Tak perlu nak terikut2 cara org. Berhias mekap ni..utk enhance features muka kakak sekalian. Bukannya nak tutup feautures muka jd org lain. Tu yg ade kes laki saman bini trkejut tgok muka bila xde mekap. Haha. Tabik laa pada mereka yg ada sampai sanggup pergi kelas mekap semata2 nak berhias ni. Hurmm. Musykil aku. Kalau nak jd mekal artis xpe laa jgk.

Embrace your inner beauty. Jgn risau..awk2 semua dah lawa.Jgn nak melawa lebih, budi pekerti akhlak semua ke laut. Yg tu lg penting. Honestly, kalau kau bkn ade cita2 nak jd professional mekap artist, tak perlu laa nak bazir duit beli mekap kak. Mahaiii baq hg.Cukup laa sekadar sedap mata memandang. Akak2 yg dh ade suami tu..mekap laa utk laki awk je. Ni kat dlm rmh dpn laki kening xde. Tp kluar rmh kening kalah ziana zain. Hehe.

Sekian sahaja luahan dan perkongsian dari saya. Maaf kalau ade yg terasa.

Mak andam

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply