Inspirasi

Nota buat pemakan gaji – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Nota Buat Pemakan Gaji

Salam admin/ pembace sekalian,

Okayla sedikit pengenalan, aku bkerja di sebuah MNC, disebuah manufacturing site & Alhamdulillah aku rase oklaa kot keje kat sini. Sorry aku nak share sikit pemerhatian aku sepanjang baru sedekad makan gaji ni, yg applicable tu boleh laa korang gune.. kalau x seswai sbb kat tempat kerja kau ade professional backstabber atau boss kau gatal macam puaka, mungkin tips2 dibawah agak suci hahaha.

1.Check outbox email sebelum keluar office
Yg ni Nampak simple tp penting okay. Makesure each email yg korang hantar sampai kpd recipient pada waktu yg sepatutnye. Ni sgt penting terutamanye yang environment kerja 24 jam. Sbb wasiat kau utk org shift mlm tu tak sampai, pg esok tgk2 kerja terpaksa tunda. Biase tersangkut sbb storage full, tp skrg dah ade cloud with bombastic punye storage capacity, maybe ok la kut.

2.Back-up each other
Sesetengah org willing to push others under the bus to look good in front of the boss. Macam die sorang laa yg buat kerja. Cth bile kau Nampak satu discrepancy/kesalahan yg minor yg boleh dibetulkan right away & xde mudarat kpd kompeni (contoh: poor housekeeping), kau pergi jela tegur direct suruh diorang kemaskan. X payah nak tggu meeting dgn boss2 pastu highlight siap bg no ic pelaku. Unless benda yg recurrence & mmg perlukan intervention dr pihak atasan, then bolehlaa kau highlight. Same juga kalau kau detect ade error dlm email ke ape, x payah tekan reply all, try contact die dulu. Tp ni case to case basis laa.. sesetengah benda bila libatkan safety/direct impact to company kau kene cpt bertindak. Use your brain to differentiate which is which.

3.Support boss
Ini penting hokay bukan suruh kau pergi menonong sokong sampai jln ke neraka pun kau nak ikut. Ni pun bukan nasihat utk kau jd tukang kipas ke ape. Tapi usually in big companies, boss kau kena report dekat boss lain, & that boss pun kene report dekat boss lain. Meaning ade byk layer laa.. kau kena jage airmuka boss kau depan boss die. Discuss/brief dgn boss kau dulu ape yg nak kau buat dgn project kau, ape die punye challenges sebelum submit monthly report kat HQ. and yang penting mase meeting dgn big boss2 please dont argue dgn boss yg kau. Nampak macam terer kan sbb boleh betulkan boss sendiri infront of the higher level people, tp actually nampak korang punye department caca marba, and it will backfire to you. Nak betulkan boleh, tp gunakan intonasi/bhs yg betul.

4.Know when to turn deaf ear
Dekat tempat kerja mmg byk spesis manusia yang kau akn jumpe. X payah nk judge diorang lebih2 & pastu taip confession kat sinila cerita satu-satu acah2 kau sorang je yang suci (mohon sentap). Kau kene tahu bezakan personal/kerja, sbb sesetengah org walaupun personality die mmg selalu buat org menyampah, tp bab kerja die bagus. Bila ade colleague kau yang dtg cerita pasal buruk si A ni kuat mengular kaa si B ni kuat politik kaaadengar jela.. tp jgn terus percaya sampai effect ko punye relation dgn org yg diumpat tu. Kurangkan bergaul dgn org2 yg negative ni.. die punye aura berjangkit tau.

5.Under promise, over deliver
Yg ni x payah ulas byk kut. Main point die, jgn sembang lebat sgt laa.. sbb lagi kuat kau sembang, expectation org lg tinggi. So bile tak up to expectation org akan mule cop ko as tin kosong and org dah xde respect kat kau.

6.Data is king!!
Data is actually your best weapon/defence in workplace, since nothing speaks louder than a reliable, accurate data. Makesure sebelum masuk meeting, do your study and equip yourself with the right input.

7.Jgn sombong sangat laaaa.. sekeh kang.
You can never know it all. Straight A SPM ka CGPA 4.0 ka just membuktikan kebolehan kau untuk menghafal dan menjawab soalan. Bukan aku nak cakap knowledge tu x penting, tp tolonglaa jgn jd sombong and konon2 kau laa yg paling bijak. Ilmu Allah ni kalau sebesar lautan, air laut yg melekat kat jari tu je ilmu manusia. Teruskan belajar & improvise diri.. Almost all bijak pandai mat saleh yg aku kenal (some of them are my mentors), diorang sgtlah humble & tak pernah merendahkan org lain. Umur diorang dah over 50s but they will treat you like an equal & will entertain any of your stupid questions in a very serious manner. Biasanya org kita yg sombong nijalan sambil dongak kat atas padahal xdelaa hebat mane. Kah. jgn rase best sampai kau ignore je geng2 technician punye view. On paper/theoretically mungkin kau power, tp reality kadang2 tak straight forward mcm tu.

8.Redha
Favoritism akan kemungkinan besar berlaku & kau mungkin takde dalm senarai pekerja contoh atau kuli kesukaan boss. Xpe yg penting kau cari rezeki yg halal & kalau xde rezeki kau kat tempat kerja mungkin Allah akan bagi dgn cara yg lain.. Kita usaha utk terus memperbaikkan diri kita, insyaAllah hari2 head hunter telefon ;p

biskut oat

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply