Inspirasi

Kerja sebagai guru taska – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Kerja Sebagai Guru Taska

Assalam semua Sy just nak share pandangan n cerita kat sni.. Sy pon newbie kat sni.. Sy bekerja di taska, klu ikut jkm kira pengasuh lah kan.. Sy suka budak2 n suka nak pelajari ttg perkembngn kanak2.. Cuma biasa la kan bila kita bekerja di taska ni, ada issu apa2 berkaitan kes dera ke bby mninggal di taska ke terus kebykkn org akan pandang serong dgn pengasuh taska.. Kata nak untung la, setakat jaga budak pon cuai, makan gaji buta, dll lagi..

Sblm sy kerja sbgai guru taska atau pengasuh, sy pon ada tnggapn sebegitu.. Tapi bila sy dah kerja taska sy nmpk view yg sgt besar.. Baru sy nmpk betapa letih nya kerja sbgai pengasuh ni dgn gaji yg x seberapa Dgn kerenah budak yg mcm2, itu xpe lagi paling teruk nak melayan kerenah parents.. Jujur sy katakan sgt susah nak melayan parents yg pelbagai karenah..

Byar lambt tu mmg biasa lah kan.. Yg paling sy bermaslah bila xfhm suka hantar anak dgn pampers yg penuh.. Xpk ke cikgu tu seharian nak pakai bju tu, nak solat lagi.. Masa hantar anak klu x mndikan tolonglah pastikan pampers anak x penuh.. Dan ada jugak yg hantar anak yg berak. Siap dah kering najis tu kat bontot budak tu, lepas tu hantar anak lewat x reti nak bg mndi siap2.. Dtg pkul 11 pon xmndikan anak lagi, tu blm masuk yg hntar anak ada penyakit berjangkit Sy nak fhmkan parents, mmg la diorg bayar Btl x nafikan tapi kena ingt taska juga tertakluk dgn peraturan.. Dlm polisi mmg dah diberitahu pastikan pampers anak tidak penuh sblm dihntr (itu di taska sy) tapi xjuga ikut.. Sy sendiri pernah kena berak budak lekat kat baju, air kencing jgn ckp la. Xde rasa bersalah ke hantar anak dlm keadaan mcm tu
Lagi satu klu hantar anak lewat tolong la mndikan dulu.. Kuota jkm tetapkan 1 cikgu utk 10 org budak 18 buln hingga 3 tahun.. Klu 20 org budak 2 cikgu Cikgu ada jadual.. Masa mandi dlm pkul 9.. Pkl 10 sarapan. Cth la kan.. Tetiba masa cikgu bg mkn budak ada pulak sorg budak baru dtg xmndi lagi Sorg cikgu lagi kna bg mndi budak,.. Yg tinggl 1 cikgu dgn 20 org budak.. Agak2 cikgu tu boleh ke nak handle? Dah bila jadi anak kena gigit, anak kena cakar anak kena cubit dgn kawan2.. Parents mula ungkit.. Cikgu buat apa.. Sy bayar anak sy bukan free.. Masing2 nak salahkan si cikgu.. Dah tu kdg2 suara cikgu kuat dgr sampai rumah jiran kata pulak cikgu ni garang.. Asyik marah2 budak.. Walhal kita anak sorg pon suara sampai 44 buah rumah boleh dgr ini kan cikgu yg mnjaga anak yg ramai mcm tu

Tahu x bertapa letih nya cikgu taska nie.. Sentiasa ada kerja Budak asyik berak, ada yg muntah pulak, suap mkn, nk bg mndi, siapkan mknn, bncuh susu, bg tdo, pakaikn baju, mcm2 cikgu nak kena buat.. Tu x masuk tahan telinga nak dgr budak2 mnjerit, menangis, bergaduh .nak jadi cikgu taska atau pengasuh bukan senng, peelukan kesabaran yg tinggi.. Tenaga fizikal pon kna kuat.. Mental kna kuat.. Tapi semua tu kami boleh tahan lagi.. Cuma xboleh tahan bila xde kerjasama dr ibubapa.. Yg xhbis nak mengarah cikgu taska mcm org gaji Siap ada yg request suruh potongkan kuku anak dia Itu bukan kerja cikgu taska ye.. ..

Lagi satu susah tau nak dpt org yg nak keja taska nie.. Masuk sorg berenti.. Staf tukar2.. Sbb apa? Sbb mmg x tahan penat.. Sy minta parents2 tolong la paham dgn kerja cikgu2 taska Stkat skit2 issu yg jadi kat taska xpyh la nak komplen lebih2.. Sbb kdg2 kita jaga kat rumah pon lagi teruk Bersyukurlah ada jugak org nak kja taska n nak ringankan beban kita utk mudah pergi kerja.. Sy x nafikan mmg ad kes2 cikgu taska yg cuai dan mendera.. Tapi jgn lah sbb nila setitk hbs susu sebelanga..

Lagi satu yg kes bby mnggal ke anak kena tarik sawan kat taska.. Parents pon dah tau anak demam jaga la anak sendri.. Ambil lah cuti, knp nk meletakkn risiko pada cikgu Cikgu xboleh nak counter anak awak sorg nnt budak2 lain terabai.. Bila demam anak perlukan perhatian lebih Ibu bapa lah yg kna jaga..

Sy bercerita ni atas pengalamn sy sepanjang bekerja di taska Sy pon hantar anak ke taska Dr umo 3 bulan anak sy dah dimndikan sblm hantar ke taska, baju sy bagi extra, pampers pon extra.. Jgn la bg ngam2. Sbb kita xnk susahkan org yg jaga anak kita, siapkan plastik bju kotor dlm beg.. Botol susu bagi dlm keadaan bersih.. Kelengkapan tuala sabun mndi bedak pastikan ada.. Sy bgtau mcm nie sbb lebih separuh parents x ambil berat pasal ni di taska sy.. Ada bg botol susu yg ada sisa susu smlm. Pempers anak bg 2 ja.. Dah klu anak berak byk kali jenuh nk pinjam pempers org.. Ada jugak yg bg pakaian ntah apa2 lah dgn seluar teelondeh, koyak.. Kita nak pkaikan pon kesian kat budak.. Jadi mohon mudahkanlah kerja pengasuh.. Kerja yg x sepatutnya pengasuh buat jgn lah bebankan diorg..

Sy mohon maaf yer byk pulak bercerita.. Sbnrnya byk lagi sy nak bgtau.. Cuma xlarat nak type.. Skdr meluahkan dan berkongsi cerita.. Siapa yg kerja taska mesti faham sgt kan.. Sy pon cikgu taska dan sy pon parents yg hntr anak ke taska.. Semoga kita semua boleh mnjadi lebih baik..

#mohonjangankecam

Shakina Salihuddin

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply