Inspirasi

Sexual harrasment – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Sexual Harrasment

Salam, pembaca2. Would be glad if my post can be shared especially among women. It takes a lot of courage for me to write this. Lagi pun rasa nak bercerita tapi tak tahu nak cerita ke siapa. Sorry for the mixed language though.

Aku punya umur dalam suku abad. Ex iium kuantan. Aku perempuan yang jenis orang kata typical independent modern woman lah kononnya sekarang. Aku banyak involved dengan aktiviti kemasyarakatan especially bab-bab empowering women. It gives me satisfaction but actually deep inside, aku berperang dengan isu dalam diri sendiri. Aku tak cerita sangat dekat orang lain selain parents aku & a few close friends. And yes, Ive went for counselling sebab depressed. Alhamdullah getting better. By the way, yes it is important to seek help if you feel low sampai functionally impaired. Nothing wrong with seeking help from psychiatrist, nothing to be ashamed of.

Sebenarnya a few years back, aku sendiri pernah kena gangguan seksual. I couldnt tell the detail but yes it was a horrible experience being molested by a naked man in the dark and no one wanted to help me sebab takut. I told a few persons in the about that bila dah selamatkan diri, but they refused to help. Diorang cuma cakap lari je lah, dik. biarlah dia. Nanti bukan awak jumpa dia balik dah.

I didnt cry at all. Aku bertindak sorang-sorang sebab aku kat Kuantan, family jauh, cut the story shortdah ditangkap. Aku call roomate and dia banyak tolong aku setelkan urusan hari tu. Sepanjang pengurusan tu aku pakai mask (waktu tu musim jerebu) dengan harapan pemangsa tak cam sangat muka aku. Parents aku pun risau bila aku pilih untuk bertindak, sebab diorang takut orang tu cari aku balik kalau dia terlepas dari tindakan. Personally aku rasa parents aku silap kat situ, but I understand their worries. And I thought I was okaytapi selalu dapat mimpi pelik2, takut & depressed, tak cukup tidur. Still ada rasa takut dengan lelaki especially bila terpaksa berbincang formally between two persons with opposite gender and it made me avoid being close with any man. haih. Andartu lah aku macam ni. My parents pulak ada stigma bila aku jumpa psychiatrist utk mintak tolong. Agak sedih jugak lah. Aku follow up senyap2 je. The rest is history.

Kat sini aku nak nasihat, kalau korang ada anak2 perempuan, tolonglah bagi at least emotional support. Tolong perjuangkan keadilan untuk anak2. Jangan sebab malu & takut, kita tak bertindak seperti yang sepatutnya, biar anak perempuan trauma sorang2. Dan tak salah kalau kita nak jumpa psychiatrist, lelaki atau pun perempuan. Buang lah segala stigma. Psychiatrist bukan setakat rawat orang gila. Mental disorder tak sentiasa bermaksud gila.

Maaf kalau penulisan agak tergantung sebab kerja banyak tapi rasa nak share jugak. Rasa relieved sikit.

May Allah forgive us all.

H

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply