Inspirasi

Tip untuk parttime student – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Tip Untuk Parttime Student

Assalamualaikum admin and readers . Thank you so much kalau admin post kan confession ni . Tak la confession sgt sebenarnya . Its kind of info or tips utk student yg nak buat partime. Aku merupakan seorang student di sebuah IPTA (yang pasti bukan IIUM) and im doing a partime job because my ptptn cannot afford me for the whole semester *sigh* Ye lah , mana nak beli buku lagi, sewa rumah lagi, bil itu bil ini, makan lagi . So , aku decide utk buat partime job . Ada yg tanya , tak penat ke ? bila masa kau belajar ? assignment mcm mne ? event mcm mne ? kalau ada extra class mcm mne ? dengan test lagi ? Okey dudes . Here are my response .

1) CARI KERJA YANG SESUAI DENGAN KEMAMPUAN
Part ni susah sikit . Kau kene bijak buat penilaian . Sepanjang sem ni, aku dah 3 kali tukar kerja sbb kerja tu tak sesuai dgn aku. Alhamdulillah, tempat yg ketiga ni sgt lah sesuai dgn kemampuan aku.

2) UTAMAKAN STUDY
In case hari tu kau ada kelas ganti. Assignment kau berlambak. Or whatever problem regarding your study, cubalah berdiplomasi dengan majikan kau utk dapatkan cuti. Biasanya majikan yg ambil student bekerja ni, diorang sgt memahami jadual kau as a student. Jangan kau gasak sgt nak kerja sampai abaikan pelajaran. Sebab, tujuan utama kau masuk universiti/kolej/poli or whatsoever adalah utk BELAJAR.

3)URUSKAN MASA DENGAN BETUL
Part ni tersangatlah penting. Bahagikan elok2 masa kau utk belajar, kerja dan rehat. Kalau ada free time, cuba settlekan assignment. Tak dpt byk, sikit pon jadi. Jangan dah tggu last minute baru nak buat. Penat kau nnt. Cukupkan jugak waktu tidur korang. Jgn lebih jgn kurang.

4) FOKUS DALAM KELAS
Time kelas cuba tumpukan perhatian. Kalau kau fokus, in shaa Allah kau faham. Tanya terus lecturer atau kawan2 yg faham kalau kau rasa ada benda yg tak jelas. Kesimpulannya, kau akan jimat masa utk study sbb kau dah faham masa kelas. You just need a little time to revise back all the things utk mengelakkan kau lupa terus apa yg kau dah belajar.

So itu je lah apa yg aku dapat kongsi. Semoga membantu. Yang mana kurang tu harap maaf. Yang mana positif boleh ambil. Yang negatif kau biar je lah dia kat situ.

student bekerjaya

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply