Inspirasi

Hati anak tunggal – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Hati Anak Tunggal

Assalamualaikum. Terima kasih IIUM confession sudi share post saya. Thank you so much.

Saya berumur 21 tahun dan anak tunggal.

Saya tak pasti tentang anak tunggal yang lain but me, I wish i could give everything to my parents and nak tengok sangat diorang senang nanti tua. Sebab saya tahu tak ada sesiapa lagi tempat diorang nak bergantung. Its just me. When i think of that, the burden inside me felt so soooo massive sebab what if.. i cant make them happy.

Kalau tengok dengan apa yang saya ada, in terms of duit, clothing, handbags, education, kereta and etc, tak ada benda yang tak cukup sebab my parents dah dapatkan apa yang saya nak.

But deep down, saya rasa sangat sedih bila tengok my parents struggling to get just one penny dan nak bagi kesenangan untuk saya supaya saya tak risau tentang duit. Bila tengok diorang berusaha macam tu sekali, sampai sekarang saya rasa serba salah sangat nak mintak itu ini dengan diorang.

Saya ni jenis yang sangat excited bila ada posman hantar surat. Haha.. Tapi surat yang saya selalu dapat dari law firm, bil electric, bil itu ini, credit card itu ini. And i feel so stress sebab saya tak sangka my parents sedang menghadapi krisis hidup macam tu.

Theyre just so good at hiding their hardship. Saya percaya ibu bapa yang lain pun macam tu juga. At one time, i got a letter from bank atau law firm (tak ingat laa) yang bagitau jika pembayaran loan rumah tak dibuat, rumah kitorang akan disitar.

At that time, only Allah knows how worried i am. Bayangkan hilang tempat berlindung is like sesuatu yang sangat menakutkan. I wish i could give all my duit asnb untuk bayar loan rumah.

Saya tak tunjuk muka risau depan mama papa sebab saya tahu diorang tak suka tengok saya sedih. Jadi, saya just bagi surat tu then nangis dalam bilik air. Saya tak tahu nak luah dekat siapa time tu.

Apa yang saya boleh buat cuma nangis sesorang and pendam. Because i know i couldnt do anything. Alhamdulillah diorang berjaya hadapi krisis tu. My mom is hard-worker dan shes the one who always support my family when my dad needs to handle other financial crisis.

I am actually pretty envy of my friends. Kawan baik saya pulak boleh dikatakan dari keluarga yang senang. Sorang anak doktor dan sorang lagi anak businessman yang berjaya.

Kalau nak dibandingkan saya dengan mereka, they are much more lucky dan hidup senang sebab masing-masing ada adik beradik yang kerja hebat. Bila dengar kawan saya merintih atau minta iphone baru, minta itu ini dengan parents diorang, rasa nak ketuk je kepala hampa.

Nasib baik laa anak orang kaya jadi saya tak kisah sangat la sebab walaupun nampak parents diorang macam susah je nak bagi benda yang diorang nak tapi sebenarnya diorang mampu sangat.

But, Im so grateful to have them in my life sebab diorang sangat sangat sangat rendah diri. Thats why i feel so comfortable to be friend with them.

Kadang-kadang rasa bersalah sebab selalu mintak itu ini dengan my parents. Ada pernah satu case, saya memang nak gilerr belajar medic. Maklumlah cita-cita dari kecik tapi result tak lepas (dasar tak sedar diri. Hahaha) I told my mom that i wanna be a doctor no matter what and i decided to enroll in private university.

Parents saya bagitau yang diorang memang nak sangat saya belajar medic tapi diorang risau kalau setiap bulan diorang tak boleh support duit belanja.

I was really really depressed and sad at that moment. Allah je tahu bila benda yang kita nak sangat, kita tak dapat. Time tu memang tak boleh terima hakikat sangat.

Bila teringat kejadian tu, rasa sedih sangat sebab nangis-nangis depan mama and lawan cakap dia time tu. Walaupun saya tahu dia tak mampu tapi still desak nak masuk private uni.

So, terpaksalah masuk uni yang dapat dari upu. Alhamdulillah berkat doa mama papa, so far dah 4x dekan.

Masa nak sangat belajar medic, saya memang tak nampak apa hikmah di sebalik tu tapi sekarang memang saya percaya boleh kamu mencintai sesuatu perkara tetapi ia amat buruk bagimu, boleh kamu membenci sesuatu perkara padahal ia amat baik bagimu

Ahhhhh.. dah lega dah sikit bila dapat cerita serba sedikit apa yang ada dalam hati .

Saya tidak memerlukan simpati dan sumbangan apa-apa sebab saya memang dah serba cukup. Apa yang saya perlukan ialah kata-kata positif dan comforting words supaya saya tak lemah macam ni. Nak cite kat kawan, maluuuuu..Edit

A chemistry student

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply