Fesyen & Gaya Hidup Inspirasi Viral

Berpantanglah Mengikut Amalan Tradisional Masyarakat Melayu!

Perkongsian

Bagi wanita yang baru melahirkan bayi, mereka perlu menjalani satu tempoh yang dipanggil ‘berpantang’. Berpantang adalah tempoh dimana seorang wanita yang baru melahirkan anak secara normal mahupun secara Cesarean untuk berehat¬† bagi proses penyembuhan fizikal dan emosi selepas bersalin.

Bagi pandangan sains perubatan, seorang ibu yang baru melahirkan anak, panjang tempoh ini bergantung kepada individu dan cara wanita tersebut melahirkan anak, sama ada secara normal mahupun secara cesarean. Jika lahir secara pembedahan, tempoh penyembuhan mungkin lebih lama, selalunya di antara enam hingga lapan minggu.

Dalam Islam, tempoh yang diberikan merupakan tempoh di mana tempoh di mana keluarnya darah nifas iaitu antara 40 hingga ke 60 hari. Umat Islam di Malaysia yang berpegang pada mazhab Syafi’i akan mengambil 60 hari sebagai tempoh bersih dan keringnya darah nifas. Bagi masyarakat Melayu pula, tempoh biasa untuk berehat adalah selama 44 hari, bersesuaian dengan tempoh yang dinyatakan dalam Islam. Dalam tempoh ini rawatan intensif diberikan kepada si ibu agar mendapat kekuatan fizikal dan mental sebelum melakukan aktiviti rutin hariannya.

Bagi masyarakat Melayu, adat berpantang bukan sahaja memberi fokus kepada penjagaan pemakanan dan rehat yang cukup, ia lebih daripada itu. Masyarakat Melayu menjalani  tempoh berpantang untuk mendapatkan kembali potongan badan asal mereka, menjadi sihat dan cergas seperti sediakala, kelihatan jelita dan mampu mengekalkan minat suami kepada mereka.

Berikut merupakan 6 amalan tradisional semasa berpantang bagi masyarakat Melayu untuk mengembalikan keayuan pada para ibu selepas bersalin.

1. BERTUNGKU

bertuam2

Bertungku merupakan amalan menuam haba pada otot tertentu, terutamanya pada otot abdomen. Semasa hamil, kebiasaanya otot pada bahagian abdomen akan menjadi lemah dan berada dalam keadaan rehat bagi menampung pembesaran rahim dalam abdomen.

Setelah melahirkan anak, otot ini perlu dirawat dengan menuamkan haba yang agak panas supaya otot abdomen ini kembali kuat dan lemak-lemak dapat digunakan sebagai sumber bekalan tenaga. Ia juga terbukti dapat merangsang otot-otot rahim kembali ke saiz asal.

2. BERURUT

pnEnM7W

Amalan berurut terbukti mampu merehatkan otot, melancarkan perjalanan darah dan limfasit, dan melegakan sendi-sendi yang sakit semasa melahirkan. Ia juga memberikan kesegaran tubuh selain menyembukan si ibu dengan lebih cepat.

3. BERBENGKUNG/BERBARUT

berpantang-selepas-bersalin

Berbengkung merupakan teknik di mana kain khas akan diikat pada tubuh wanita lepas bersalin yang bertujuan untuk membentuk kembali otot-otot badan, terutamanya abdomen dan pinggul. Dengan berbengkung dapat memberikan keselesaan kepada si ibu untuk bergerak. Ini turut digunakan dalam perubatan moden apabila bahagian yang bengkak dbalut dengan kemas bagi mengurangkan rasa sakit dan bengkak.

4. BERPILIS

ru_01.4

Berpilis merupakan sapuan herba yang diletakkan pada dahi si isteri untuk tujuan mengurangkan pening dan loya. Herba yang sering digunakan adalah halia dan kunyit.

5. MANDI AIR REBUSAN

rebusan-daun-sirih

Mandi air rebusan herba seperti daun mengkudu, serai wangi, daun pandan dan daun sireh berkesan memberikan rasa segar disamping mencantikkan kulit dengan mengalakkan pembentukan sel-sel kulit yang baru. Air rebusan biasanya dibuat setiap kali mandi pagi dan petang yang berkesan memberikan kesegaran dan meninggalkan bau harum pada badan.

6. MINUM UBAT PERIUK

DSC00338

Ubat periuk merupakan campuran rebusan herba yang khas untuk merawat luka dalaman seperti luka pada rahim dan faraj. Ubat ini mampu menggalakkan keseimbangan hormon, memudahkan darah nifas kering dan mengawal keputihan. ia juga membantu melancarkan darah, menambah tenaga, mengelakkan sembelit dan kembung, menaikkan semula tona pada kulit wajah agat tidak terlalu pucat. Herba yang digunakan adalah kunyit, buah manjakani, kacip fatimah, halia, lada hitam dan banyak lagi.

document.getElementById(“Leyout101″).style.display=”none”;La main loyale que MDeloitte is a global leader in Oracle implementation services and is strengthening its local capabilities in Oracle, identity management and cloud solution delivery.prada bags
However, he doesn’t think interest in golf will return to the glory days of Tiger Woods in the early 2000s.hermes paris
But after the third, pitching coach Steve McCatty pulled Williams aside to point out that their initial plan to let Zimmermann have a light day work with an eye to the postseason might not hold up.mcm backpack for sale

Vupen pwns Google Chrome at CanSecWest.prada wallet
In reality, New Zealand welcome 750 quota refugees per year and have 300 potential places for family reunification.louboutin soldes

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply