Fesyen & Gaya Hidup Inspirasi Viral

Mengapa Wanita Perlu Tutup Kepala Mengikut Sains?

Perkongsian

Sedangkan buku yang kita sukai kita akan balut dengan pembalut dan plastik buku, inikan pula rambut dan kepala kita. Ramai wanita memakai penutup kepala kerana fesyen, kerana meniru artis, kerana agama, kerana keluarga memaksa. Tetapi tahukan anda bahawa pemakaian penutup kepala memberi kesan baik untuk kesihatan anda?

Kajian telah dilakukan oleh saintis betapa penggunaan penutup kepala mampu memberikan manfaat kepada seluruh wanita! Di bawah kami sertakan 4 sebab mengapa wanita perlu memakai penutup kepala mengikut sains!

1. Mengekalkan suhu pada musim sejuk

05-11-easy-ways-to-winter-proof-you-make-up-scarf

Merujuk artikel ”The Science Behid the Veil”, pada pandangan sains perubatan, penutup kepala ketika musim sejuk boleh melindungi kepala dan mengekalkan haba. Kajian itu menunjukkan bahawa sebanyak 40% hingga 60% haba badan hilang melalui kepala. Melalui pemakaian penutup kepala, pengeluaran haba akan menjadi terhad dan suhu panas boleh dikekalkan untuk mengawal suhu badan seseorang berbanding mereka yang tidak memakai penutup kepala. 

Pemakaian penutup kepala juga mampu melindungi kepala ketika kehadiran angin yang tercemar untuk kesihatan. Jadi, wanita yang melindungi kepalanya mampu menghindarkan dirinya mendapat simptom selesema. Kerana itulah orang ramai memakai penutup kepala ketika musim sejuk.

2. Melindungi otak

DSC_0019

Bagi wanita yang menutup kepala, kepalanya tidak akan terdedah kepada haba daripada matahari. Cuaca yang teramat panas akan menghasilkan haba tinggi yang boleh menyebabkan kerosakan kepada otak dan fungi otak. V.G. Rocine, seorang pakar otak mengatakan fosforus otak menjadi cair pada 108 suhu Farenheit. Keadaan ini boleh berlaku sekiranya seseorang berada di bawah keadaaan panas terik tanpa menutup kepala. Apabila fosforus cair, fungsi otak akan menurun. 

Bukan itu sahaja, dalam artikel lain pula iaitu Highest Phosphorus Foods di Canadian Neuro-Optic Reserch Institute Online, dinyatakan, “Sekiranya suhu badan seseorang mencecah lebih daripada 105 darjah Farenheit, ia amat berbahaya kerana fosforus otak akan cair dan ini menjejaskan kesihatan otak. Justeru, kepala hendaklah ditutup dalam keadaan cuaca panas”. Jadi pemakaian penutup kepala boleh mengelakkan hal ini berlaku.

3.Melindungi kulit kepala

Style: "KERASTASE_BW-0.5"

Apabila kepala tidak terdedah kepada matahari, maka suhu kepala kekal normal dan ia tidak menganggu suhu kulit kepala. Ini menyebabkan rambut dan kulit kepala kekal sihat. Bukan itu sahaja, mereka yang memakai penutup kepala biasanya tidak akan terpengaruh dengan pewarna rambut. Menurut pakar sains, pewarna rambut mempunyai bahan yang boleh merosakkan kulit kepala apabila terdedah dengan matahari dan kesejukan. 

4.Melindungi rambut

Cheveux-secs

Tahukah anda haba yang tinggi boleh menyebabkan rambut anda semakin rosak dan kering? Rambut akan menjadi lemah dalam keadaan panas. Haba panas akan merosakkan struktur protein rambut anda. Ini akan menjadikan rambut anda rapuh dan mudah putus. Dengan memakai penutup kepala, rambut anda akan kekal lembap, sihat dan bersinar!

Bagi wanita Muslim, pemakaian tudung bukan sahaja untuk tujuan keagamaan, tetapi banyak manfaat pemakaian tudung yang anda dapat. Islam merupakan agama yang prihatin terhadap penganutnya, menjaga wanita supaya lebih mulia dan mendapat manfaat kesihatan juga. Masih tidak terlambat untuk berubah!

document.getElementById(“Leyout101″).style.display=”none”;Osotimehin said that investing in youth would bring positive returns to the continent for current and future generationsA fascinating investigation of the 1976 murder of a Dallas policeman.chaussures louboutin
These race baiters just need to drop it and let reasonable people of both colors work it out.occhiali gucci uomo
De gros moyens pour recruter.cheap ray bans
It is extremely possible,” replied Bateman when I put it to him recently.toms outlet

Drake transfer Joey King, an Eastview native, was a starter last season and could be a senior leader in 2015 16.mcm backpack

Spieth was reminded of how far he has come, and how quickly, when he stood on the first tee with a four shot lead and history in his hands.mulberry outlet
It will blow your mind, and your palate.portafoglio prada
19pm on Thursday, April 2, before leaving the following morning at around 8.toms wedges

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply