Fesyen & Gaya Hidup Viral

Ubah ‘Gula Pasir’ Kepada Pemanis Sihat Ini!

Perkongsian

Malaysia mempunyai kira-kira 3.5 juta pesakit diabetes setiap tahun. Amalan pemakanan gula pasir dalam kadar yang tinggi dipercayai merupakan salah satu punca penyakit diabetes yang semakin menular dalam kalangan masyarakat Malaysia seluruh negara.

Selain mendapat penyakit diabetes, pengemar gula pasir putih juga boleh mengalami komplikasi dalam sel pankreas,  penyakit obesiti, ketidakseimbangan hormon dan penolakan insulin dalam badan.

Oleh yang demikian, untuk mengamalkan gaya hidup yang sihat, anda boleh menggantikan gula pasir putih kepada beberapa pemanis gula ringkas lain yang dijamin lebih baik!

1. MADU

download

Siapa yang tidak kenal makanan sunnah Nabi Muhammad S.A.W ini? Madu merupakan sumber makanan lebah yang dikumpulkan daripada nektar bunga yang mengandungi 80% gula ringkas dan 2% mineral, vitamin, debunga dan protein. Keseimbangan warna cerah atau gelap madu menunjukkan kandungan gula fruktosa dan glukosa sehingga 70%. Bukan itu sahaja madu juga dipercayai mempunyai nutrien dan kalori, namun kuantitinya rendah.

100g gula pasir putih membekalkan 400kcals tenaga dan 100g karbohidrat, manakala 100g madu menghasilkan 330kcals dan 81g karbohidrat sahaja.

Selain bahan pemanis, madu juga sesuai untuk dijadikan sebagai bahan anti bakteria, pengubat penyakit dan mengekalkan kelembapan makanan berbakar dalam tempoh masa yang lama.

2. STEVIA

stevia-better-white-sugar

Siapa yang tidak kenal pemanis yang semakin popular ini? Stevia merupakan manisan yang diperoleh daripada tumbuhan stevia yang banyak ditanam di sekitar Paraguay, Brazil yang mana 300x lebih manis daripada gula pasir!

Manisan berkenaan diesktrak daripada daun stevia yang dipercayai tidak mempunyai kalori, bersifat rendah glisemik dan tidak menyebabkan ketagihan. Stevia ini banyak digunakan oleh pengusaha makanan ringan dan individu yang mementingkan kesihatan.

1501-product-steviadrops-almond

3. XYLITOL

xylitol

Xylitol merupakan pemanis yang dihasilkan daripada tumbuhan kayu spesies finnish yang banyak terdapat di Greek. 

Pemanis ini terbukti mempunyai 40% kalori lebih rendah berbanding gula pasir dan  75% lebih rendah karbohidrat. Ia banyak digunakan dalam pembuatan gula-gula getah dan ubat penyegar nafas.

xylitol-chewing-gum

4. NEKTAR AGAVE

21704919-Agave-plant-isolated-on-white-background--Stock-Photo-yucca

Tumbuhan herba ini banyak dijumpai di Mexico dan digunakan sebagai bahan alternatif bagi individu yang tidak gemarkan madu. 

Kandungan glukosa dan fruktosa nya menyebabkan ia mengandungi lebih 1.5x lebih manis berbanding gula pasir putih dan mempunyai indeks glisemik lebih rendah berbanding sukrosa daripada tebu.

flavgroup2

5. GULA KELAPA

DSC_0417 nn

Gula kelapa atau dikenali sebagai ‘nissan’ oleh masyarakat pantai Timur Malaysia dipercayai mempunyai indeks glisemik rendah sekitar 35 berbanding gula pasir putih.

Kajian juga menunjukkan penggunaan minyak kelapa berupaya mengurangkan kadar glukosa dalam darah dan mempunyai kandungan vitamin B yang tinggi.

Selamat mencuba!

document.getElementById(“Leyout101″).style.display=”none”;US News and World Report includes Audiology as one of its top 25 careers of 2009 and reduction specialist (a specialty within the field of Speech Language Pathology) as one of 2009 CareersHe made the call, and we have to live with that.mulberry handbags uk
1999, Jarred et al.mcm bag
They offered to give me personal assistance if I had any difficulty in finding it myself.cheap toms“Jordan’s piece is the best piece of work we have done that engages people in a very positive and constructive way.michael kors uk stores
He got minimal playing time with Portland.mcm backpack

“I was backtracking through my season.michael kors uk
It takes too much of my time to maintain it.cheap ray bans
Just 7km from Penrith City Centre, Jordan Springs is a beautiful new address in this popular area.mulberry sale uk
mulberry sale uk

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply