Semasa

Palestin siasat azan diganti lagu umm kulthoum

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang


Palestin Siasat Azan Diganti Lagu Umm KulthoumPublished on Aug 13, 2016 in Utama & Sensasi

4Shares

RAMALLAH C Pihak berkuasa hal ehwal agama Islam Palestin melancarkan siasatan susulan tindakan sebuah masjid di Nablus, wilayah Tebing Barat yang mengumandangkan lagu pop dan bukan azan ketika masuk waktu solat fardu.Menurut stesen antarabangsa terkenal Perbadanan Penyiaran British (BBC), insiden aneh tersebut dilaporkan berlaku pada petang 11 Ogos lalu, apabila ketika itu penduduk setempat berharap dapat mendengar lantunan suara sang muazin yang bertugas melaungkan azan.

Bagaimanapun, betapa terkejutnya masyarakat Islam di kawasan tersebut ketika dari pembesar suara masjid mereka sebaliknya mendengar lagu irama pop malar hijau yang dilantunkan oleh Umm Kulthoum, salah seorang biduanita ternama Mesir era 1950-an hingga 1970-an.
Kekacauan tersebut sampai kepada pengetahuan pihak pemerintah Palestin yang secara langsung mengarahkan proses siasatan dilakukan untuk mengetahui apakah peristiwa pelik itu adalah sabotaj daripada musuh Islam atau sekadar kesalahan teknikal tidak disengajakan.
Allahyarham Umm Kulthoum.Namun penduduk setempat melahirkan pelbagai komen ekoran insiden berkenaan. Sebahagian masyarakat menganggap perkara tersebut tidak dapat diterima tetapi sebahagian yang lainnya menilai hal tersebut biasa-biasa sahaja dan mungkin cenderung sebagai agak lucu.
Sebuah rakaman video yang beredar luas menerusi media sosial tempatan memperlihatkan menara sebuah masjid dipercayai tempat lagu pop seniwati terkenal Mesir itu berganti mengalunkan azan sehingga mencetuskan panik dalam kalangan warga setempat sendiri.
Apa itu? Oh Lagu Umm Kulthoum! kata seorang lelaki sambil tertawa kecil. Umm Kulthoum, atau nama sebenarnya Ftimah Ibrhm as-Sayyid al-Bilt yang meninggal pada 1975 dalam usia 76 tahun; dan merupakan salah seorang penyanyi paling terkenal di dunia Arab .
Lagu-lagu hebatnya bahkan masih lagi diputar oleh pelbagai stesen radio dan televisyen di negara-negara rantau Timur Tengah. Palestin ketika ini memiliki hanya kira-kira 40 buah masjid termasuk lapan buah di sekitar Tebing Barat. C Agensi/Mynewshub.cc/HAA

Sumber: Cari

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply